Hasta Bakıcı

Hasta bakıcı üniversitelerin iki yıllık yaşlı bakımı bölümlerinden mezun bireylerin meslekleri için yapılan tanımlardan biridir. Yaşlı bakımı bölümü, 2 yıllık bir ön lisans eğitimini kapsayan program olmakla beraber yaşlı ve hasta bakıma muhtaç tüm bireylerin nasıl bakımının sağlanacağını eğitimini vermektedir. Hasta bakıcı olmak için üniversitelerin yaşlı bakımı programlarından mezun olmak ya da halk eğitim merkezlerinin açmış olduğu hasta bakıcılık kursları katılım göstererek başarı belgesi elde etmek mesleki yeterlilik kazanmak açısından önemlidir. Yatalak, bakıma ihtiyacı olan evde ya da bir bakım merkezinde bakımı sağlanan ihtiyaçları giderilen tüm hasta ve yaşlılara bakmak hasta bakıcının temel görevlerindendir.

Hasta bakıcı denildiğinde ilk akla gelen hasta ve yaşlı bireylerin temizlik işlerinden sorumlu bir insan profilidir ama hasta bakıcılık bunun dışında bir meslektir ve temizlik bakım işlerinden sorumlu olan başka çalışanlar (eğer bir kurumda ise )vardır. Hasta bakıcının görevi hastanın başını beklemek değil doktor ve hemşirelerin yani uzman kişilerin verdiği direktifler doğrultusunda hastanın ihtiyacı olan bakım ve sağlık uygulamalarını günlük pansuman, egzersiz ve ilaç saatlerini kaçırmamak gibi görevlerdir. Hasta bakıcı mesleğin dinamiklerine uygun bir şekilde hijyene ve titizliğe özen göstermeli hasta ile en yakın iletişim kuran kişi olacağından hasta psikolojisi hakkında fikir sahibi olmalı ve hastanın tüm genel ve özel bilgilerini bilmelidir.

Örneğin; hasta bakıcı domatese alerjisi olan bir hastaya bakarken eğer bu bilgiden eksik bir şekilde bakım işlemlerini gerçekleştirirse hastanın yemeğinde bulunan domatesi ayırt etmez ve hastanın alerjik reaksiyon göstermesine sebebiyet verebilir.

Hasta bakıcısı, yatılı hasta bakıcısı olarak ya da gündüzü hasta bakıcı olarak tercih edilebilir:

 Yatılı Hasta Bakıcısı

Yatılı hasta bakıcısı 24 saat mesai içerisinde olan hasta bakıcısıdır.

Hastanın yakınında olmak ve olabilecek tüm acil durumlarda müdahale edebilme yeteneğine ve bilgisine sahip olması gerekir.

Örneğin; solunum cihazına bağlı olarak yaşamını devam ettiren bir hasta bakımı sağlanıyorsa solunum cihazının ve oksijen tüpünün nasıl kullanıldığı ile alakalı bilgilere sahip olması gerekmektedir.

Hayati durumlarda hasta bakıcı hasta ile aynı odada olmalı ve sürekli hastayı kontrol altında tutmalıdır. Hastanın kontrol altında tutulmadığında eks olma gibi bir riski yoksa hasta ayrı odada kalabilmektedir.

 Gündüzlü Hasta Bakıcısı

Gündüzlü hasta bakıcısının mesai saatleri 8 ile 9 saat arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Talebe ve tercihe bağlı olarak Sabah 8 akşam 5 olarak da değiştirilebilen mesai saatleri içerisinde hastanın günlük bakımlarını ve ihtiyaçlarını hasta bakıcısının gerçekleştirmesi gerekir. Örneğin; hastanın sabah kahvaltısı, egzersizleri, ilaç saatleri gerekliyse kişisel temizliği, banyosu, tıraşı hasta bakıcının yapması gereken işlemlerdendir.

Eğer hasta kendi kişisel ihtiyaçlarını gidilebilecek konumda ise hasta bakıcının burada hastaya arkadaşlık etmesi onun problemleri ve sorunları ile ilgilenmesi alakadar olması ve yine psikolojisini iyi yönlendirecek telkinlerde bulunması gerekmektedir.

Bakımı gerçekleştirilen hastanın mevcut hastalıkları, bakım mesaisi içerisinde yapılması gereken etkinliklerin değişkenlik göstermesine neden olabilmektedir.

Örneğin Alzheimer olan hastanın bakımını sağlarken hasta bakıcının oldukça sabırlı olması ve hastanın karşılaşabileceği problemleri önceden gözlemleyip riskleri ortadan kaldırması gerekir. (Kapıların kapalı tutulması gibi)

MS tanılı bir hastanın bakımı sağlanırken eğer hastada uzuv kaybı mevcut ise koltuk değnekleri ve tekerlekli sandalye kullanımında hasta bakıcının hastaya yardımcı olması gerekmektedir.

Bakımı üstlenilen hasta yatalak bir hasta ise egzersizleri hasta bakıcı tarafından yaptırılmalı hastada oluşabilecek yatak yaralarının önüne geçilmesi için hastanın tüm vücudunun sağlıklı bir şekilde temizlenmesi düzenli olarak nemlendirici takviyesinin sağlanması gerekmektedir.

 Hasta Bakıcı Ücretleri 2019

Hasta bakıcısı ücretleri bakımı yapılacak hastanın özelliklerini ve mesai süresine göre değişkenlik göstermektedir.

Bakıcıdan beklenilen nitelikler ücret değişkenliğini ortaya çıkaran sebeplerindendir. Ücreti değiştiren bir diğer unsur bulunduğunuz şehir olacaktır. Büyük şehirlerde yani İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde fiyatlar ortalama bir rakam gösterirken küçük şehirlerde değişkenlikler olabilmektedir.

Hasta bakıcısının günlük olarak hizmet etmesini talep ediyorsanız ücreti 150 lira ile 250 lira arasında değişkenlik gösterir.

2019 da açıklanan bakıcı ücretlerine göre ortalama yaşlı bakıcısı ücreti 2100 TL civarındadır.

Yatılı hasta bakıcısı ile gündüzlü hasta bakıcısı fiyatları arasında da değişiklik olmaktadır.

Eğer ilk defa hasta bakıcı desteği alacaksanız devletin 18 ay süresince sağladığı 700 TL lik prim desteğinden yararlanabilirsiniz. Hasta bakıcı tercih yaparken yapılan en büyük hatalardan biri ücrete bağlı olarak bakıcı tercihi yapmaktır. Annenizi babanızı ya da sevdiğiniz insanları emanet edeceğiniz insanın özelliklerini değerlendirmeniz siz evde yokken ya da bakımı konusunda herhangi bir problem ortaya çıkmasın istiyorken alabileceğiniz en doğru önlem olacaktır.

 Hasta Bakıcı Hakkında Sık Sorulanlar

Hasta bakıcı edinmek isteyen kişilerin sıkça sorduğu sorulara net cevaplar temin ederek bu konuda soru işaretlerini gidermeyi amaçlıyoruz.

 Hasta Bakıcı İzin kullanabilir mi?

Evet, hasta bakıcılar izin kullanabilir. İşveren ile oturup konuşularak mutabakata varılacak izin konusunda hafta içi ya da hafta sonu tercih edilebilmektedir.

Yatılı hasta bakıcıların ve gündüzlü hasta bakıcıların haftalık izni 24 saat (1 gün) olarak belirlenmiştir.

Hasta bakıcı izinleri hastanın durumuna, ihtiyaçlarına ve işverenin talep ettiği zaman dilimine göre düzenlenebilir.

Hasta Bakıcıların Görevleri Nelerdir?

Hasta bakıcılar hakkında bilinmeyen ve hatta genelde yanlış bilinen bir yapılacaklar listesi vardır. Hasta bakıcılığı bir meslektir ve mesleğin gerekliliği olan tüm işlevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Ancak hasta bakıcının tek sorumluluğunun hastanın ihtiyaçları olduğunu unutmamak gerekir.

Hasta bakıcısının görevlerini;

  • Hastanın günlük aktivitelerini gerçekleştirirken hastaya yardımcı olmak
  • Hastanın ihtiyacı olan günlük egzersizleri yapmasına yardımcı olmak
  • Hastanın temel ihtiyaçlarını ve kişisel temizliğini gerçekleştirmek
  • Hastanın daimi olarak temiz kalmasını sağlamak
  • Hastaya verilecek ilaçların takibini gerçekleştirmek
  • Hasta yemeklerinin hazırlanması
  • Tansiyon ölçümü solunum kontrolü ateş kontrolü ve nabız kontrolünün sağlanması
  • Hasta ile arkadaş olabilmek
  • Eğer hasta yatalak ise sonda ve benzeri aparatların temizliğini ve kontrollerini sağlamak.
  • Hastanın hastane ziyaretlerinde ve kontrollerin de yanında olmak
  • Sabırlı olmak
  • Düzenli çalışmak

Olarak sıralayabiliriz.

Hasta Bakıcılarında Ücretlendirme Nelere Göre Yapılır?

Hasta bakıcılarında ücretlendirmeyi arttıran ve azaltan unsurlar hasta bakıcının eğitimi, hastanın durumu ve işverenin taleplerine göre değişmektedir. Alanında uzman ve eğitim almış hasta bakıcıların ücretleri dolgun olmaktadır. ( 2500 TL’den başlayarak 4000 TL’ye kadar)

Hasta bakıcının mevcut mesai saati, ev içerisinde ve hastanın özel bir yemek programı yoksa ev için de yemek yapması gibi talepler elbette bakıcının ücretinin yükselmesini sağlayacaktır.

Tercih edeceğiniz hasta bakıcı yarı zamanlı ya da saatlik ( günde 3 saat gibi) olacaksa, asgari ücretin yarısı olan 1000 TL gibi bir tutar ödemeniz normaldir.

Eğer hastanız sadece arkadaşa ihtiyaç duyuyor ve kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılayabiliyorsa burada karşılıklı anlaşma sağlanarak ücret belirlenmesi yapılmalıdır.

Durumu ağır olan hastaların bakımında ücretlerin yüksek olması normaldir. Tüm bunlarla beraber hasta bakıcıya sigorta yapmak zorunlu değildir.  Yani isterseniz yaparsınız tercih etmezseniz yapmazsınız. Ancak devletin 18 ay boyunca vermiş olduğu 700 TL tutarındaki hasta bakıcı priminden yararlanmak için hasta bakıcıya sigorta yapmanız gerekmektedir.

19 Kasım 2019 

Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?