Mide şişkinliğine ne iyi gelir? Mide ve bağırsak gazları nasıl geçer?

Mide şişkinliğine ne iyi gelir, mide şişkinliği mide ve bağırsak gazları, zayıf ya da kilolu hemen herkeste görülen ve çeşitli nedenlerden dolayı rahatsız edici semptomları olan bir durumdur. Mide şişkinliği ile birlikte hazımsızlık, mide ve bağırsak gazları, karın bölgesinde normal olmayan ağrı ve kramplar hatta nefes darlığı gibi insanı oldukça zorlayan sıkıntılar görülür.

Mide şişkinliği, mide ve bağırsak gazları neden oluşur?        

Sindirim sisteminde oluşan şişkinlik ve gazların beslenmeyle veya sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgili birçok nedeni olabilir. Bunlar:

  • Vücudunuzun gereğinden fazla su tutması sonucunda karında oluşan ödem.
  • Laktoz intoleransı.
  • Obezite.
  • Vücudunuzda gaz oluşumunu tetikleyen brokoli, fasulye, nohut, lahana gibi besinlerin tüketimi.
  • Acı, ekşi, baharatlı, yağlı, kızartma, fast food gibi besinlerin ve gazlı, tatlandırıcı içeren içeceklerin tüketimi.
  • Karbonhidratlı yiyeceklerin fazla tüketimi.
  • Aşırı tuz tüketimi.
  • Besinlerin hızlı ve çiğnenmeden yenilmesi.
  • Yeterince su tüketilmemesi.
  • Uzun süre aç kalma, düzensiz beslenme.
  • Stres altındayken yüzeysel ve hızlı solunum nedeniyle fazla hava yutulması.
  • Sakız çiğneme.
  • Sürekli hareketsiz bir yaşam.
  • Sindirim sistemi enzimlerinin yetersiz salgılanması, emilim problemleri, enfeksiyonlar, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu (İBS), gastrit, Çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir.

 

Mide şişkinliği, mide ve bağırsak gazları için bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?

  • Nane çayı: Nane, sindirim sorunlarının giderilmesinde en çok tercih edilen bitkilerin başında gelir. Nane, içerdiği mentol sayesinde spazm giderici ve hazmı kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca, mide sıvısı ve safra salgılanmasını uyardığı için sindirim sisteminizde oluşan gazın hızlı bir şekilde giderilmesinde etkilidir.

Mide şişkinliğine ne iyi gelir

  • Enginar yaprağı ekstraktı: İrritabl bağırsak sendromu nedeniyle yaşadığınız gaz şikayetlerinin giderilmesinde kullanabileceğiniz enginar yaprağı ekstraktı, kanıtlanmış etkiye sahiptir. Safra kesesinden safra salınımını uyarır, bu sayede besinlerdeki yağların parçalanmasında ve aşırı yemeden kaynaklanan gazların giderilmesinde yardımcıdır. Almanya’da 203 kişi ile yapılan bir çalışmada katılımcılar, enginar yaprağı ekstraktının mide şişkinliğini ve karın ağrılarını %70 oranında azalttığını bildirmiştir.

Mide şişkinliğine enginar yaprağı

 

  • Zencefil: Mide şikayetlerinin giderilmesinde ilk akla gelen bitkiler arasında bulunan zencefil, eski dönemlerden beri yaygın olarak kullanılmaktadır. Zencefil antienflamatuvar etkiye sahiptir ve mide sindirimine yardımcıdır. Mide şişkinliği, kabızlık, mide bulantısı gibi şikayetlerin giderilmesinde etkili olduğu bilinmektedir.

Mide şişkinliğine zencefil

 

  • Zerdeçal: Zerdeçalın mide şişkinliğini ve mide gazlarını hızlı bir şekilde giderme özelliği, içeriğindeki aktif kimyasal olan kurkuminden gelmektedir. Kurkumin, zerdeçala has sarı rengi veren, yağda çözünen bir antioksidandır. Sindirim problemleri olan 440 kişi ile yapılan bir çalışmada, katılımcılar günlük olarak kurkumin tüketmeleri sonucunda karın ağrısı, şişkinlik gibi sindirim rahatsızlıklarının %67 oranında azaldığını belirtmiştir. Zerdeçalın bilinen birçok faydasının yanında ayrıca kansere karşı koruyucu etkisinin de olduğu düşünülmektedir. Zerdeçalı, gıda takviyesi olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklerde baharat olarak kullanmanız da oldukça fayda sağlayacaktır.

Mide şişkinliğine zerdaçal

 

  • Muz: Muz, lifli yapısı ve içeriğinde bulunan potasyum sayesinde şişkinlik giderici özelliğe sahiptir. Potasyum, vücudunuzda bulunan fazla tuzun böbreklerden atılmasında etkilidir ve vücudunuzun sıvı dengesinin ayarlamasında yardımcıdır. Yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve avokado da mükemmel birer potasyum kaynaklarıdır.

Muz

 

  • Limonlu su da mide şişkinliğine ne iyi gelir sorusunun bir cevabı olabilir: Limonlu su içmek, mide şişkinliklerini gidermede yardımcıdır. Çünkü limon hem sindirim sıvılarının salınımını uyarır hem de doğal bir diüretiktir yani idrar söktürücüdür. Bazen, vücudunuz fazla tuz tüketiminden dolayı susuz kaldığınızı düşünür ve gereğinden fazla su tutma eğilimi gösterir. Bu da karın bölgesinde oluşan ödem, yani şişkinlik ile sonuçlanır. Bu durumdan kurtulmak için her gün limonlu su içmeniz fayda sağlayabilir.

Limonlu su

 

  • Kereviz: Kerevizin yapısında %95 oranında su bulunur ve idrar söktürücü özelliğinden dolayı vücudunuzda bulunan ödemin atılmasında ve şişkinliğin giderilmesinde etkilidir. Ayrıca maydanoz, karpuz, kavun, salatalık, kabak gibi bol su içeren sebze ve meyve tüketerek şişkinlik ve gazlardan kurtulabilirsiniz.

Kereviz

 

  • Probiyotik: ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH)’ne göre, mide şişkinliği ile ilgili yapılan bir çalışmada, katılımcıların 8 haftalık bir süre boyunca Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium lactis bakterilerini içeren probiyotik tüketmeleri sağlanmış ve bu çalışma sonucunda mide şikayetlerinin azalması yönünde önemli bir gelişme yaşandığı belirtilmiştir. Yoğurt, kefir, peynir, turşu gibi probiyotik açısından zengin besinlerin tüketilmesi sindirim sisteminizin düzenlenmesine, şişkinlik ve gaz problemlerinizden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Yoğurt

 

  • Kivi: Kivi, hem lezzetli hem de sindirim sistemi için oldukça faydalı bir meyvedir. İçerdiği potasyum sayesinde şişkinliği giderir ve irritabl bağırsak sendromunda görülen düzensiz bağırsak hareketleri üzerinde etkili bir role sahiptir.

Kivi

 

  • Ananas: Ananas herkes tarafından sevilen lezzetli ve çok faydalı tropikal bir meyvedir. Doğada başka hiçbir meyvede bulunmayan ve antienflamatuvar etkili ‘bromelain’ enzimini içerir. Ananas, yüzyıllardan beri hazımsızlık, şişkinlik, iltihap giderici olarak kullanılmaktadır.

Ananas

 

  • Anason çayı: Mide şişkinliğine ne iyi gelir diye dert etmeyin anason çayı Hazımsızlık, gaz, şişkinlik, bağırsak ve mide spazmları, mide bulantısı, karın ağrılarının giderilmesinde ilk akla gelen, oldukça etkili bitkilerden biridir.

Anason çayı

 

  • Rezene çayı: Rezene bitkisi sindirim sistemi için oldukça yararlıdır. Mide ve bağırsak spazmlarını giderir. Yemeklerden sonra hazımsızlık, şişkinlik, karın ağrısı gibi şikayetlerin giderilmesinde hızlı ve etkili çözüm sağlar.

Rezene çayı

 

  • Papatya çayı: Mide şişkinliğine ne iyi gelir sorusuna papatya çayı iyi gelir diyebiliriz. Spazm giderici, hazmı kolaylaştırıcı, ağrı kesici özelliklere sahip papatya çayı rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi ile sindirim şikayetlerinize doğal bir çözüm olabilmektedir.

Papatya çayı

 

Mide şişkinliğine ne iyi gelir, mide şişkinliği mide ve bağırsak gazları, zayıf ya da kilolu hemen herkeste görülen ve çeşitli nedenlerden dolayı rahatsız edici semptomları olan bir durumdur. Mide şişkinliği ile birlikte hazımsızlık, mide ve bağırsak gazları, karın bölgesinde normal olmayan ağrı ve kramplar hatta nefes darlığı gibi insanı oldukça zorlayan sıkıntılar görülür. Mide şişkinliği, mide ve bağırsak gazları neden oluşur?         Sindirim sisteminde oluşan şişkinlik ve gazların beslenmeyle veya sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgili birçok nedeni olabilir. Bunlar: Vücudunuzun gereğinden fazla su tutması sonucunda karında oluşan ödem. Laktoz intoleransı. Obezite. Vücudunuzda gaz oluşumunu tetikleyen brokoli, fasulye, nohut, lahana gibi besinlerin tüketimi.…

Mide Şişkinliğine ne iyi gelir?

Nane çayı
Zencefil
Muz
Limonlu su
Kivi
Papatya çayı

76 kişi

User Rating: 3.7 ( 4 votes)

10 Ocak 2018 

Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?