Hafta hafta Gebelik (Hamilelik)

Gebelik kelimesini genellikle kadın doğum doktorları ve meslektaşları tarafından kullanılmasına rağmen genellikle aile bireyleri bunu hamilelik olarak bilmektedir. Her iki kelime de sitemizde telaffuz edilmektedir. Burada aklınızı karıştıracak bir durum söz konusu olmaması açısından not olarak düşüyoruz.

9 ay 10 gün diye bildiğimiz gebelik sürecini hafta bazında hesaplarsanız 40.haftaya denk gelmektedir. 40 hafta tam 10 ay gibi görünüyor olsa da bazı aylar 30 bazı aylar 31 çekmekte ve son adet olduğunuz tarih döngüsünde adet olamadığınız için gebeliğinizin ilk haftası aslında hamile olmadığınız için 40 hafta olarak hesaplanmaktadır.

Son adet tarihinizi, hamile kaldığınız tarihten daha net hatırladığınız için doktorlar genellikle son adet tarihinizi sorarlar ve buna göre bir hesaplama yaparlar. 

Ayrıca sitemizin içerisinde yer alan gebelik haftası hesaplama aracını kullanarak gebeliğinizin hangi haftasında olduğunuzu kolayca öğrenebilirsiniz. Gebelik haftanızı hesaplamak için buraya tıklayın

<h2>Az önce de söylediğimiz gibi gebelik haftası son adet tarihinizin ilk gününe gelecek şekilde hesap yapılır.</h2>

Az önce de söylediğimiz gibi gebelik haftası son adet tarihinizin ilk gününe gelecek şekilde hesap yapılır.

Gebelik haftasında adet döngü tarihinizin 14.gününde yumurtlama olduğunuzu varsayar ancak bu yumurtlama döngüsü bazı kadınlarda erken yada geç yumurtlama olabilmektedir.

Gebeliğinizi hesaplarken ay olarak değil hafta bazında hesap etmelisiniz, ultrasonografi cihazları da doktorunuzun uyguladığı ölçümler de hepsi haftalık olarak çevrilir ve size bildirilir.

1.hafta hamilelikte bebekte olan değişiklikler

Adetinizin 14.gününde yani yumurtlama döneminizde sağ yada sol kanalınızdaki yumurta hücresi bu hafta içerisinde olgunlaşmaya başlamaktadır. Sağ yada sol kanallar bebeğinizin geliştiği rahimin sağında yada solunda yer alan ince kanallardır. Bu kanallara fallop tüpleri de denilmektedir. Döllenme bu fallop tüplerinde gerçekleşir.

Embriyo fallop tüplerine yerleştiğinde hücre ikiye ayrılacak ve bir parçası embriyo diğer parçada bebeğinize oksijen sağlayan ve ayrıca beslenmesini sağlayacak Plesenta oluşur.

Bu haftanın sonunda artık hamilelik hormonlarınız hamilelik belirtilerini vermeye başlar ve bebeğiniz bu haftada 500 mikroskobik hücre tarafından yavaş yavaş büyümeye ve gelişmeye başlayacaktır.

1.hafta hamilelikte annede olan değişiklikler

Bu hafta içerisinde döllenme olduğundan genellikle küçük kanamalar olabilmektedir. Eğer kanamanız şiddetli şekilde oluyorsa bir doktora görünmenizde fayda var.

Hamilelik belirtileri

İlk hafta içerisindeyseniz yorgunluk hissi, göğüslerde dolgunluk, aşırı duygusallık, sık sık tuvalete gitme, özellikle sabahları uyanınca olan mide bulantısı ve koku alma duyunuzun çok hassas olması sizin hamile olduğunuzu göstermektedir.

Hamileliğin 1.haftasında Ne yapmalıyım

Eğer spor yapıyorsanız yapmaya devam edebilirsiniz ancak maratona katılırcasına değil de daha çok egzersiz yapar gibi yapmaya devam edebilirsiniz. Bu hamileliğinizi de kolaylaştırır.

Eğer sauna yada jakuzi düşünüyorsanız bunu hamileliğiniz boyunca unutabilirsiniz çünkü bu bebeğinizin doğumunu riske atan bir davranış olur.

Bu hafta içerisinde kendinize kadın doğum uzmanı bulmanızda yarar var ve hamileliğiniz süresince aynı doktora gitmenizi tavsiye ederim. Doktorunuzun söylediklerini kesinlikle iyice dinlemelisiniz. Bu hafta içerisinde büyük ihtimalle vitamin ve folik asit için size ilaç yazacaktır.

Folik asit içeren besinler

Ispanak, folik asit bakımında oldukça zengin bir sebzedir haftada birkaç defa yenilebilir. Ispanakları bıçak ile kesmek yerine el ile kopartarak yaparsanız daha çok faydası vardır.
Dana çiğerinde de folik asit bulunur aynı zamanda börülce, yer fıstığı ve portakal gibi besinler ile de günlük folik asit ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ancak tüm bunlar günlük almanız gereken folik asit ihtiyacını karşılayamayabilir, eğer hap kullanmak istemiyorsanız bunu doktorunuza bildiriniz büyük ihtimalle doktorunuz sizi bir beslenme uzmanına yönlendirecektir ve folik asit yerine hangi besinleri yemeniz gerektiğine beslenme uzmanı size söyleyecektir.

16 Aralık 2020 

Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?