Hindistan cevizi yağı: Faydaları, kullanım alanları, Hindistan cevizi yağı gerçekten sağlıklı mıdır?

Hindistan cevizi yağı nedir?

Tropikal bölgelerde yetişen Hindistan cevizi meyvesinden çeşitli yöntemlerle elde edilen hoş bir kokuya sahip Hindistan cevizi yağı, alternatif tıbbın en mucizevi ürünlerinden biri sayılmaktadır. Özellikle son yıllarda Hindistan cevizi yağının pöpülerliği bir hayli artmıştır. Hindistan cevizi yağının faydaları hakkında sizler de eminiz ki bir dolu haber okumuşsunuzdur. İddialar arasında kilo vermede, yağ yakımında destekleyici etkisinden tutun da Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı etkisine kadar birçok faydası olduğu söylenen Hindistan cevizi yağı gerçekten de sağlığa faydalı mıdır? Gelin bu sorunun cevabına birlikte göz atalım.

2016 yılında, Amerika’da yapılan bir anket çalışmasının sonuçlarına göre insanların %72’si Hindistan cevizi yağının sağlıklı olduğunu düşünmektedir. Bununla birlikte, beslenme uzmanlarının sadece %37’si bu fikre katılmıştır.

 

Hindistan cevizi yağı kullanım alanları nelerdir?

  • İşlenmiş gıda üretiminde Hindistan cevizi yağından faydalanılmaktadır. Üretici firmaların bazıları, paketlenmiş ürünlerde daha önce kullandıkları yağları Hindistan cevizi yağı ile değiştirmiştir.

  •  Mutfaklarda yemek yapımında Hindistan cevizi yağı, birçok tarif için lezzetli bir katkı olabilir; fakat dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu yağ, yüksek ısıda pişirmeye dayanıklıdır ve sadece kızartmalarda, mısır patlatmada değil ayrıca tatlılarda, kahvede, çikolata, fondü ve smoothie yapımında da karşımıza çıkmaktadır.
  • Kozmetik alanda şampuan gibi saç bakım ürünlerinde, nemlendirici, dudak balmı gibi cilt bakım ürünlerini içeren kisişel bakım ürünlerinde ayrıca diş bakımında da Hindistan cevizi yağından faydalanılmaktadır.

  • Ayakkabı, çanta gibi derilerin parlatılmasında Hindistan cevizi yağından yararlanabilirsiniz
  • Ahşap veya metal yüzeye sahip mobilyalarınızın parlatılması ve temizliğinde Hindistan cevizi yağı, deterjan gibi kimyasallara alternatif olarak tercih edilebilir.

 

Hindistan cevizi yağının sağlığa muhtemel faydaları

Hindistan cevizi yağı, diğer yağlardan %2,6 oranında daha az kalori içermektedir ve sağlığa çeşitli yararları olduğu söylenmektedir. Bunlardan bazıları şöyledir:

  • ‘İyi’ kolesterolü yükseltir: Hindistan cevizi yağı içerisinde bulunan bir bileşiğin HDL kolesterolü yani ‘iyi kolesterolü’ artırdığı bulunmuştur.
  • Kan şekerini kontrol eder: Farelerde, insülin etkisini ve direncini koruduğu görülmüştür.
  • Stresi azaltır: Kemirgenlerde yapılan araştırmalara göre, antidepresan olarak kullanılabilecek antistres ve antioksidan özellikleri vardır.
  • Saçları parlatır: Saçların daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. Çünkü Hindistan cevizi yağı, saçlara mineral yağlardan daha iyi nüfuz eder fakat yağlı bir görünüm bırakmaz ve saçlarınızın güzel kokmasını sağlar.
  • Cildi besler ve korur: İnsanlarda, cildin koruyucu bariyer fonksiyonlarını artırdığı ve antienflamatuar etkileri olduğu bulunmuştur. Egzama sonucu oluşan kızarıklık ve tahrişi giderir. Antioksidan etkileri sayesinde akneye ve yaşlanmaya karşı etkileri vardır. Hindistan cevizi yağını, yüzünüz için bir nemlendirici, temizleyici ve leke giderici olarak kullanabilirsiniz. Maske olarak da kullanabileceğiniz Hindistan cevizi yağını, 1 kaşık toz şeker ile karıştırıp yüzünüze masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  • Karaciğer hastalıklarını önler: Kemirgenlerde bir çeşit karaciğer yağlanması olan hepatosteatozu tersine çevirmiştir. Hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli trigliseritler, depolanmak yerine karaciğer tarafından işlenir ve enerjiye dönüştürülür.
  • Dişleri beyazlatır: Bir kaşık Hindistan cevizi yağının ağızda 20 dakika kadar bekletilmesi yöntemi olan ‘Oil pulling’ ile dişlerin beyazlatılması mümkündür.

  • Astım semptomlarını azaltır: Hindistan cevizi yağının teneffüs edilmesi, tavşanlarda astım semptomlarını azaltmıştır.
  • Candida albicans ile savaşır: Farelerde, bir çeşit maya olan Candida albicans mantarınının gelişimini azalttığı dolayısıyla da candida tedavisinde kullanılabileceği önerilmiştir.
  • Tokluk hissini artırır: Yapılan bir çalışmaya göre Hindistan cevizi yağının tüketildikten sonra insanlarda tokluk hissi yarattığı ve dolayısıyla da daha az yemek yemeyi sağladığı bulunmuştur. Diğer bazı çalışmalar ise durumun böyle olmadığını iddia etmektedir.
  • Kilo verdirir: Hindistan cevizi yağının farelerde obeziteyi azalttığı ve metabolizmayı harekete geçirerek kilo vermeyi desteklediği bulunmuştur.

 

Hindistan cevizi yağının besin içeriği

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na (USDA) göre, 1 çay kaşığı veya 15 ml Hindistan cevizi yağı:

  • 120 kalori
  • 0 gr protein
  • 14 gr yağ (12 gr doymuş, 1 gr tekli doymamış, 0.5 gr çoklu doymamış)
  • 0 mg kolesterol içerir.

Lif içermez, eser miktarda B, C, E ve K vitaminlerini ve kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, çinko, bakır, selenyum vb. mineraller içerir. Hindistan cevizi yağı %100 yağ içerir; fakat içerdiği yağın yapısı, birçok hayvansal yağda bulunan ve uzun zincirli yağ asitlerinden oluşan doymuş yağların yapısından faklıdır.

Hindistan cevizi yağı, alışılmamış şekilde yüksek oranda orta uzunluktaki zincirlerden oluşan trigliseritlerden oluşmaktadır. Bu trigliseritler, diğer yağlara göre vücutta daha zor depolanır ve uzun zincirli trigliseritlerden daha kolay yakılır. Hindistan cevizi yağının iddia edilen birçok muhtemel faydası, yüksek oranda içerdiği orta zincirli trigliserit içeriği yüzündendir.

 

Peki hangi tip Hindistan cevizi yağını tercih etmeliyiz?

Piyasada bulunan tüm Hindistan cevizi yağları aynı değildir ve bazıları diğerlerinden daha sağlıklıdır.

  • Kısmen hidrojene edilmiş (doyurulmuş) Hindistan cevizi yağı: Trans yağlar içeren ve yüksek derecede işlenmiş diğer tüm yağlar kadar tehlikelidir. Bu tip Hindistan cevizi yağları şağlıklı değildir.
  • İşlenmiş (rafine) Hindistan cevizi yağı: Kimyasal olarak ağartılmış ve kokusu giderilmiş Hindistan cevizi özünden elde edilir.
  • İşlenmemiş (ham) Hindistan cevizi yağı: Yüksek ısı veya kimyasallar kullanılmadan taze, olgun Hindistan cevizi meyvelerinden soğuk pres yöntemi ile elde edilir. İşlenmemiştir ve sağlığa faydalı olduğu düşünülmektedir.

 

Hindistan cevizi yağı gerçekten faydalı mı?

Hindistan cevizi yağına karşı ortaya atılan tartışmalar, yüksek oranda doymuş yağ asitleri içermesi yüzündendir. 2015 yılında yayınlanan bir Cochrane derlemesi, doymuş yağların sanıldığı kadar tehlikeli olmayabileceği yönünde bir öneri sunmuştur. Buna rağmen, yazarlar insanların diyetlerinde yer alan doymuş yağları kalıcı olarak azaltmaları ve bunların yerine  kısmen de olsa doymamış yağları kullanmaları gerektiği sonucuna varmışlardır.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörü Dr. Qi Sun, ‘Eğer kalp hastalıkları riskinizi azaltmak istiyorsanız, Hindistan cevizi yağı sizin için iyi bir seçim olamaz. Hindistan cevizi yağının iyi kolesterol olan HDL kolesterolü diğer yağlara göre daha fazla yükseltme eğiliminin olduğu doğrudur, bunun olası nedeni Hindistan cevizi yağında bulunan ve vücudun diğer doymuş yağlardan farklı yollarla işlediği laurik asit denilen yağ asitleridir’ diye belirtmiştir.

2017 yılında, Amerikan Kalp Derneği (AHA), Hindistan cevizi yağını da içeren doymuş yağların kullanımına karşı oluşturulan yeni bir bilimsel danışma raporu yayınlamıştır. Danışma raporu, 1950’lerden beri 100’den fazla araştırma çalışmalarından elde edilen sonuçlar temel alınarak oluşturulmuştur. Bu çalışmalara göre elde edilen sonuç, Hindistan cevizi yağı dahil diğer tüm tropikal yağların yüksek oranda doymuş yağ içerdiği ve Hindistan cevizi yağının kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol düzeylerini artırdığı yönündedir. İnsanlara önerilen, muhtemel sağlık risklerini azaltmaları için doymuş yağları doymamış yağlarla değiştirmeleri gerektiğidir. Danışma raporuyla ilgili araştırmacılar, doymuş yağlardan uzak durmanın kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğine inanmaktadır.

Yapılan bir çalışmanın yanlış yorumlanması yüzünden mi insanlar Hindistan cevizi yağının sağlıklı olduğunu düşünmektedir?

İnsanlara Hindistan cevizinin sağlıklı olabileceğini düşündürmeye iten çalışma, Kolombiya Üniversitesi’nde Prof. Marie-Pierre St- Onge liderliğinde yapılmış ve 2008 yılında yayınlanmıştır. 16 haftalık kilo verme programını içeren çalışmada, orta zincirli trigliseritlerden oluşan özel bir yağı ve zeytinyağı tüketen 31 erkek ve kadın yer almıştır. Araştırma ekibi, orta zincirli trigliseritlerden oluşan yağın (Hindistan cevizi yağı buna bir örnektir) vücutta diğer yağlardan farklı bir şekilde işlendiğini bulmuştur. Araştırmacılar ‘Bulduğumuz sonuçlar, orta zincirli trigliserit tüketiminin kardiyovasküler hastalık risk faktörleri üzerinde, eşit miktarda zeytinyağının gösterdiği kadar etki göstermektedir, yani sağlığa yararlı etkileri olan bir yağdan söz ediyoruz’ sonucuna varmışlardır. Orta zincirli trigliseritler, eğer iyi kolesterol olan HDL kolesterol ve total kolesterol üzerinde pozitif etkilere sahip ise o zaman Hindistan cevizi yağı da sağlığa yararlı olmalıdır önermesini ortaya atmışlardır. Yine de, St-Onge sonuçların Hindistan cevizi yağının kullanımını desteklemek için oldukça cömertçe kullanıldığına inanmaktadır. Çünkü deneylerde Hindistan cevizi yağı değil, %100 orta zincirli trigliseritlerden oluşan özel bir yağ kullanılmıştır.

Birçok Hindistan cevizi yağı, sadece %13-14 oranında orta zincirli trigliseritlerden oluşur. Bu nedenle yararlı etkiden faydalanmak isteyen biri, günde 150 gr veya 10 yemek  kaşığı kadar Hindistan cevizi yağı tüketmelidir. Bu kadar fazla yağ tüketimi de doğal olarak pek sağlıklı görünmemektedir.

Başka eleştiriler de Hindistan cevizi yağı kullanımını destekleyen çalışmaların güvenilir olmadığı konusunda ısrar etmektedir. Çünkü şimdiye kadar yapılan çalışmalar, hem az katılımcı içeren çok kısa süreli çalışmalardan hem de Hindistan cevizi yağının gerçekten de yararlı olduğuna dair önemli derecede kanıtlar sunamayacak nitelikteki sonuçlardan oluşmaktadır. Sonuç olarak, Hindistan cevizi yağı dahil doymuş yağların tüketimini artırmayı destekleyen herhangi bir araştırma halen mevcut değildir. Buna karşılık, doymamış yağ asitlerinin kullanımını destekleyen çalışmalardan elde edilen sonuçların daha güvenilir olduğu düşünülmektedir.

 

Uyarılar:

Hindistan cevizi yağı, %82-90 oranında doymuş yağ içeriğine sahiptir. Doymuş yağlar açısından zengin yağların kardiyovasküler ve diğer hastalıkların riskini artırdığı bugün bilinen bir gerçektir. Amerikan Kalp Derneği (AHA) ile Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA), tüketicileri Hindistan cevizi yağı dahil tüm tropikal yağların kullanımına karşı uyarmaktadır.

Yapılan bazı çalışmalar ile Hindistan cevizi yağı ve muhtemel sağlık etkileri araştırılmış olsa da bu çalışmaların çoğunun insanlarda henüz uygulanmamış olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, yağ oranı yüksek besin ve yağların tümü yüksek kalori içerir. Zaten bol kalori içeren bir diyete daha fazla yüksek kalorili besinlerin eklenmesi ile kilo vermek mümkün değildir.

 

Hindistan cevizi yağı nedir? Tropikal bölgelerde yetişen Hindistan cevizi meyvesinden çeşitli yöntemlerle elde edilen hoş bir kokuya sahip Hindistan cevizi yağı, alternatif tıbbın en mucizevi ürünlerinden biri sayılmaktadır. Özellikle son yıllarda Hindistan cevizi yağının pöpülerliği bir hayli artmıştır. Hindistan cevizi yağının faydaları hakkında sizler de eminiz ki bir dolu haber okumuşsunuzdur. İddialar arasında kilo vermede, yağ yakımında destekleyici etkisinden tutun da Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı etkisine kadar birçok faydası olduğu söylenen Hindistan cevizi yağı gerçekten de sağlığa faydalı mıdır? Gelin bu sorunun cevabına birlikte göz atalım. 2016 yılında, Amerika’da yapılan bir anket çalışmasının sonuçlarına göre insanların %72’si Hindistan cevizi yağının…

Hindistan Cevizinin Faydaları nelerdir?

Kan şekerini düzenler - 100%
Karaciğeri korur - 100%
Kilo verdirir - 100%
Cildi besler ve korur - 100%

100%

82

User Rating: 5 ( 1 votes)

3 Ocak 2018 

Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?