26. Hafta Gebelik Dönemi

Artık doğuma sayılı haftalarınız kaldı. Kısa bir süre sonra beklediğiniz misafiriniz hayatınıza girecek. 26. Hafta gebelik döneminde kendinize daha çok dikkat etmelisiniz.

26. Hafta Gebelik Dönemi; Annedeki Değişimler

Bu dönemde tansiyonunuz yükselebilir. Yeteri kadar dinlendiğinizden ve düzenli beslendiğinizden emin olmanız gerekmektedir. 26. Hafta gebelik döneminde bel ağrılarınız olabilir. Büyüyen rahiminiz ve eklemlerinizdeki bağların çözülmesi buna neden olabilmektedir. Gebeliğe bağlı şeker hastalığı taraması 26. ve 28. haftalar arasında yapılmaktadır. Rahiminiz de bu haftadan itibaren ortaya çıkan ani gevşeme ve kasılmalar hissedebilirsiniz. Bu kasılmalardan korkmanıza gerek yoktur. Adet kasılmaları gibi kramplar ve düzensiz aralıklarda gelen sancılardan oluşmaktadır. Bu kasılmalar günlük yaşamınızı etkileyecek düzeyde olmayacaktır. Eğer sancılarınız sizin günlük yaşamınızı etkileyecek düzeye gelirse vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.

26. Hafta Gebelik Dönemi; Bebeğinizdeki Değişimler

 Artık küçük bebeğiniz sizi duyabiliyor. 26. Hafta gebelik döneminde eşiniz ile yaptığınız konuşmaları duyan bebeğinizin kulakları gelişimini tamamen tamamlamıştır. Akciğerleri amniyotik sıvıyı az miktarda solur ve dışarı verir. Bebeğinizin bu yaptığı işlem doğduğunda daha kolay nefes almasını sağlayacaktır. Artık bebeğiniz 700 – 800 gram ağırlığında, boyu ise 33 cm civarında olmaktadır. Bebeğiniz erkek olacaksa testis torbası düşmeye başlar. Testis torbasının düşmesi yaklaşık olarak 2 gün sürmektedir.

26. Hafta Gebelik Dönemi Önerileri;

  • Bu dönemde annelerin en büyük şikâyetleri arasında ayak şişkinlikleri vardır. Özellikle yorgun iş gününün ardından şişmiş ayaklar gebelerin yürümesini bile zorlaştırmaktadır. Evinize gittiğinizde ayaklarınızı yukarı kaldırıp uzanırsanız kan dolaşımını hızlandırmış olacaksınız. Ayaklarınızı tuzlu suya koymakta sizi rahatlatacaktır. Gün içerisinde ayaklarınızı fazla sallayarak oturmamaya çalışın imkânınız var ise ayaklarınızı uzatmanız şişkinliklerinizin azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Yatağa uzandığınızda sol tarafınıza doğru yatmaya dikkat ederseniz, toplardamarın rahatlamasına ve bebeğinize daha fazla kan gitmesine yardımcı olacaktır.
  • Belinizin ağrıları daha çok artmıştır. Otururken belinizin arkasını boş bırakmamaya özen göstermelisiniz.
  • Artık doğum planı yapmaya başlayabilirsiniz. Bu konu hakkında doktorunuz ile konuşabilirsiniz.
  • Bebeğinizin eşyalarını ve odasını almadıysanız, vakit kaybetmeden hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bu işlem sizi mutlu edeceği gibi bir süre rahatlamanıza, kafanızın boşalmasına yardımcı olacaktır.

25 Kasım 2020 

Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?