41. Hafta Gebelik Dönemi
Sayfa İçeriği
Hamile bayanların yaklaşık %7 sinde doğum 41. Haftaya kadar uzayabilir. Bu duruma tıp dilinde gün aşımı denilmektedir. 41. Hafta hamilelik döneminden sonra doktorlar genellikle bu durumda olan anneleri 2 ya da 3 günde bir kontrol için çağırırlar. Bu kontrollerin hepsinde NST ve bebeğin yaşadığı alanın suyunun ultrasonda kontrol edilmesi gerekmektedir.
41. Hafta hamilelik dönemi; annedeki değişimler;
41. Hafta hamilelik döneminde plasentada, artık belirli oranda yaşlılık oluşabilir, bu da bebeğinize gitmekte olan kanın azalacağı ve bebeğin suyunun da aynı oranda azalacağı anlamına gelmektedir. Bu oldukça önemli bir bulgudur. Gün aşımı durumlarında anne adaylarının sürekli kontrole çağırılmasının sebebi bu risktir. Hamileliğinizin 41. haftasından sonra bebeğinizin hareketlerine ve kımıldanmalarına bugüne kadar ettiğinizden çok daha fazla dikkat etmeniz gerekmektedir.
Hamilelik süreciniz 41. Haftayı da aşmış ve doğumunuz hala gerçekleşmemişse doktorunuz rahim ağzınızın açıklık oranını, bebeğinizin suyunu ve kalp atışlarını yeniden kontrol etmelidir. Bu kontroller sonucunda eğer bebekte ters giden bir şeyler varsa tıbbi müdahaleler yapılarak normal doğumun başlaması için gereken her şey yapılmalıdır. Eğer sezaryen yapılacaksa doğum hızlandırılmalıdır. Bazen de 41. haftayı 3 gün geçmenize rağmen bile hiçbir sıkıntı yaşamadığınız durumlarla karşılaşabilirsiniz.
41 hafta gebelik, 41 hafta hamilelik, 41 hafta gebelikte neler olur, hafta hafta gebelik, hafta hafta hamilelik, gebelik, hamilelik
41. Hafta Hamilelik Dönemi Bebekteki Değişimler ve Yaşanabilecek Riskler;
- Bebeğin suyunun azalması yüzünden, bebeğiniz idrarını normalden daha az yapar. Bu da içinde yüzmüş olduğu suyun azalmasına neden olabilir.
- İdrarını yapamayan bebek, kakasını ( yani tıp dilinde mekonyum ) yapabilir. Böyle bir durumda bebeğiniz nefes almaya başladığından dolayı mekozyum parçalarının akciğerlerine kaçmasına neden olabilir. Buda bebeğinizin akciğerlerinde büyük sorunlar yaratabilir.
- Bebeğiniz normalde sağlıklı bir kilo ile doğacakken bir süre sonra kilo kaybetmeye başlayabilir. Ya da tam tersi bebeğiniz çok iri doğabilir.
- En kötü ihtimalde de ölü doğum yapma olasılığınız artar.
Yine de 41. Hafta hamilelik dönemine gelmişseniz ve hala doğumunuzu gerçekleştiremediyseniz, bunun için çok fazla üzülmenize gerek yok. Yorgun ya da sabırsız olabilirsiniz. Oldukça haklısınız. Fakat unutmayın ki bebeğiniz doğum için oldukça hazır ve siz 41 hafta boyunca onun iyi olması için elinizden geleni fazlasıyla yaptınız. Hamilelik süreci ve bebeğinizin gelişimi düzenli olarak takip edildiyse bir problem oluşmayacaktır. Miniğinizi kucağınıza almanıza çok az kaldı. Sadece biraz daha sabretmelisiniz.