14.Hafta Gebelik Dönemi
Sayfa İçeriği
Hızla büyüyen bebeğiniz 14. hafta gebelik döneminde, 25 grama kadar ulaşır. Her hafta bir önceki ağırlığından bir hayli artarak gelişen bebeğiniz rahminizin ve karnınızın da büyümesine sebep olacaktır.
14. Hafta Gebelik Döneminde Bebekteki Değişim ve Gelişim
14. hafta gebelik dönemi, ikinci üç aylık dönemin ikinci haftası demektir. Bu haftada bebeğinizin başı ve poposu arasındaki boy uzunluğu 8 ila 9,3 cm ulaşır. 14.haftada bebeğinizin yüzünü ekşitme, kaşlarını çatma, gözlerini kısma gibi bazı mimikleri belirmeye başlar. Bu haftada bebeğiniz elini ağzına götürmeyi sıklaştırmaktadır. Bir hafta sonra da elini emmeye başlayacaktır. 14.hafta ile beraber bebeğinizin cinsel organı da tamamen gelişir. Bebeğiniz erkek ise prostat, kız ise yumurtalıklar, karın boşluğuna yerleşecektir. Ancak ultrasyonda hala cinsiyetin net olarak görülmesi bu hafta mümkün değildir. Bu hafta ile beraber bebeğinizin tiroit bezi de gelişerek hormonları oluşmaya başlar. Bebeğinizde gelişim gösteren diğer organ ise böbreklerdir. 14. Hafta gebelik döneminde böbrekler idrar üretimine geçer ve bebeğiniz idrarını da yapmaya başlar. Bu hafta ile bebeğinizin saçları da oluşmaya başlayacaktır. Ayrıca bebeğinizin parmak izi oluşur ve bu haftaya gelindiğinde bebeğinizin solunum çalışması hız kazanır. 14. hafta bebeğiniz için oldukça önemlidir ve bebeğinizin organları işlevlerini yerine getirmeye başlamaktadır. Bebeğiniz bu hafta ile beraber annesinin sesini işitmeye başlar. Bu sesler bir uğultu biçiminde olup net değildir. 14. haftada bebeğiniz elleri ve ayaklarını aşağı yukarı hareket ettirir ve tekme atmaya başlar. Yine bu haftada bebeğinizin karaciğeri safra, dalağı da kırmızı kan hücresi üretir.
14. Hafta Gebelik Döneminde, Annedeki Değişimler
Bebeğinizde meydana gelen hızlı gelişimler sizin bu hafta karnınızın biraz daha belirmesine neden olur. Bu haftalar enerjinizin yüksek olduğu dönemlerdir. 14. hafta gebelik dönemi itibariyle kilo alımınızda artmalar olabilir. Anne adayları bu hafta da ortalama 2,5 kilo alırlar. Rahminizin büyümesi ve gerilmesi ile kasıklarınızda baskı artacak, bu durum ise kasıklarınızda ağrıya neden olacaktır. Hamilelikte bel ağrılarına bu haftalarda rastlayabilirsiniz ve haftalar geçtikçe kötüleşebilir. Ancak endişelenecek bir şey yoktur. Her ihtimale karşı da doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.