20.Hafta Gebelik Dönemi
Sayfa İçeriği
20. hafta gebelik yani 5.ay gebelikte yarı sürecin tamamlanmasıdır. Bu haftalar anne ve bebek gelişiminin artığı bir dönemdir.
Yirminci hafta gebelik dönemi; annede yaşanan değişimler;
20. hafta gebelik döneminde anne karnı fark edilebilir biçimde belirginleşir. Rahim yukarı doğru çıkarak göbek hizasına ulaşır. Vücut göğüsten başlayarak kalçalara doğru genişlemeye başlar. Rahmin büyümesiyle, akciğerlere olan basınç artar ve nefes almada zorlanma görülür. Bu haftada hızlı büyüyen bebek anne iştahında artışa neden olur, dikkat edilmemesi halinde aşırı kilo alımları görülür. Göğüsler büyür ve süt benzeri bir sıvı gelimi olabilir. Rahimlerin bağırsaklara yaptığı baskıdan dolayı kabızlık problemi görülebilir. Kramp ve ağrılarda artışlar olur. Baş dönmeleri sıklıkla yaşanır. Ağırlığın artmasıyla bel ve sırt ağrıları oluşur. Midede yanma ve ekşime problemleri oluşur. Varis ve aknelerin oluştuğu görülür. Diş eti kanamaları görülebilir. Bu haftada anne psikolojisi düzelmeye başlar, ani duygulanmalar son bulur. Bebeğine kavuşma heyecanı artar. 20. Hafta gebelik döneminde anne kendini mutlu ve enerjik hisseder.
Yirminci hafta gebelik dönemi; bebekteki değişimler;
20. hafta gebelik döneminde bebeklerin tekme atma, dönme gibi hareketlerinde artış gözlenir. Düzenli aralıklarla uyuyup uyandığı dönemdir. Kalp ritimleri çok hızlıdır. Beyin ve zeka gelişimleri tamamlanır. Annelerini ve çevredeki sesleri duyar ve kendince tepkiler verirler. Bu haftada erkek bebeklerinin testisleri, kız bebeklerinin yumurtalıkları gelişir. Anneler istedikleri durumda bebeğinin cinsiyetini öğrenebilir. Saçlar ve kaşlarda, tırnaklarda uzama görülür. Diş kökleri ve iç organlar gelişimini tamamlamaya başlar. Bu haftada bebeklerin kiloları 300-500 g arasındadır. Boyları ise 20-25 arası farlılık gösterir.
Yirminci hafta gebelik dönemi için öneriler;
Anneler 20. Hafta gebelik döneminde artan kramplara karşı kısa yürüyüşlere özen göstermeli ve zorlayıcı olmayan esneme hareketleri yapmalıdır. Sırt ve bel ağrılarını azaltmak adına uzun süre ayakta kalmamalıdır ve oturduğunda beline yastık koyması rahatlatıcı olabilir. Topuksuz ve rahat ayakkabılar giymelidir. Mide yanmalarına karşı uyku saatinden 2-3 saat önce yemek yenilmelidir. Az az ve sık sık yenmelidir. Protein ve vitamin ağırlıklı beslenmelidir. Bol bol su ve sıvı içecekler tüketmelidir. Alkol ve sigaradan uzak durmalıdır. Doktorun verdiği vitamin ilaçları düzenli kullanılmalıdır. Aksi halde annedeki kansızlık ve çocuktaki demir eksikliği, önlenemez.