36. Hafta Gebelik Dönemi

36. hafta gebelik döneminde bebeğinizin doğmasına 34 gün kalmış olur. Bu haftada bebeğiniz marul görünümündedir. Kilosu yaklaşık olarak 2.600 kg ve boyu da yaklaşık 7 cm’dir. Bebeğiniz doğana kilo almaya devam eder.

36. hafta gebelik döneminde annede meydana gelen değişimler

Gebeliğinizin bu zamanında alacağını kiloların neredeyse tamamına ulaşmış olursunuz. Karnınızın daha da büyüceğini düşüyor olabilirsiniz. Fakat bunun aksi durum gerçekleşecektir. Gebelik süreci boyunca rahim erikten bir kavun boyutuna kadar ulaşabilir. Hayatınızın hiçbir evresinde vücudunuz benzer şekilde böyle büyük bir değişim göstermez. Doğum gerçekleştikten 6 hafta sonra rahminiz şaşırtıcı şekilde eski boyutuna ulaşacaktır. Tamamlanmış bir gebeliğin 37-41 hafta kadar sürdüğünüzü kendinize hatırlatın. Bebeğiniz bu haftalar arasında dünyaya gelebilir. Bu oldukça normal bir durumdur. Doğum geçekleşene kadar bolca dinlenmeye ve rahatlamaya dikkat edin. Gebelerin sade yüzde 5’i belirlenen doğum tarihinde doğumu geçekleştirir. Bu dönemde sırt ağrıları çekebilirsiniz bu çoğu hamile kadının başına gelir. 36. hafta gebelik döneminde yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik durumları da üst seviyede yer alır. Yapılan gözlemler sonucunda gebe kadınların yarısında asit reflü şikayetleri görülür. Bunlar doğum ile beraber sonlanacak sorunlardır.

36. hafta gebelik döneminde bebekte meydana gelen değişimler

Bebeğinizin bu dönemde organları, üreme sistemleri ve bazı fizyolojik özellikleri gelişmeye devam eder. Bebeğinizin kilo alımının önemli olduğunu unutmayın. Dünyaya ne kadar kilolu gelirse o kadar hazırlıklı olur. Bazı araştırmacılara göre 36. Hafta gebelik döneminde bebeğin anne vücuduna doğum için bir işaret gönderdiği belirtilmektedir. Doğum sürecine bakarsak nelerin tetiklediği ile ilgili birçok kuram ortaya atılır. Ama bu teorilerin gerçeklik payı hala kati olarak doğrulanmamaktadır. Bazı araştırmacılar bebeğin doğmaya hazır olduğunda beynin böbrek üstü bezlerine bir tür işaret gönderdiğini söylemektedir. Böbrek üstü bezleri de hormon üretimi ile bu işarete yanıt verir. Vücudun doğuma girmesi gerektiği emaresi olan östrojen ve projesteron üretimini uyarmasına destek sağlar. Bazı araştırmacılar ise bebeğin akciğerlerinin vücudun diğer kısımlarına işaret ve hormon salgısı yollayarak dış dünya için artık yeterince gelişmiş olduğunu belirttiğine inanılır.

36. hafta gebelik dönemi için tavsiyeler

Bu haftalar son haftalar olduğu için doğuma hazırlıklı olmalısınız şimdiden doğum çantanızı hazırlayabilirsiniz. Bu dönemde kendinizi yormayın oldukça fazla dinlenmeye çalışın. Beslenme düzeninize de dikkat etmeye devam edin.

27 Kasım 2020 

Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?