16. Hafta Gebelik Dönemi

Gebelik döneminde 12. ve 13. haftalarda anne karnındaki bebeğin cinsiyeti alttan vajinal ultrason yöntemi ile öğrenilse de karından ultrason ile bebeğin cinsiyeti 16. Hafta gebelik döneminde belli olmaktadır. Yani bu hafta itibariyle 4 aylık hamilesiniz ve bebeğinizin cinsiyetini öğrenebileceksiniz. 16.haftada bebeğiniz bir gelişim sıçraması gösterecektir. Bu haftadan itibaren bebeğinizin boyu ve kilosu tam iki katına çıkacaktır.

16. Hafta Gebelik Dönemi; Annedeki Değişimler

Artık ani duygu değişimleriniz seyrekleşmektedir. Rahminizin baş kısmı şu anda kasık kemiğinin ve göbeğinizin tam ortasında durmaktadır. Bunu destekleyen yuvarlak bağlar ise karnınız büyüdükçe kalınlaşmakta ve gerilmektedir. Büyük bir ihtimalle 15. Hafta gebelik döneminde kendinizi biraz da olsa daha iyi hissedeceksiniz. Daha az mide bulantıları yaşayacak, daha canlı bir cilt görünümüne sahip olacaksınız. Bu da sizlerin kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca 16. haftadan itibaren anne adayı yüz üstü veya sırt üstü yatmamalıdır. Yan pozisyonda yatıldığında bebeğe giden kan miktarının daha fazla olmasından dolayı anne adayı artık yan yatmalıdır. Aynı zamanda sırt üstü pozisyonunda ise annenin tansiyonun düşebilme ihtimali vardır.

16. Hafta Gebelik Dönemi; Bebekteki Değişimler

Şu anda bebeğiniz bir armut büyüklüğünde ve boyu başından poposuna kadar ortalama 13-14 cm uzunluğundadır. Ayak tırnakları bile oluşmaya başlayan bebeğiniz içeride oluşacak daha birçok şeyi önümüzdeki haftalarda da devam ettirecektir. 16. Hafta gebelik döneminde artık bebeğinizin organlarındaki uyumsuzluklar düzelmektedir. Bebeğinizin boynu biraz daha uzayacak ve kafası bağımsız olabilecektir. Bu hafta itibari ile vücut daha da büyüyecek, kafa ise vücuda göre biraz daha küçük kalacaktır. Bebeğinizin kasları iyice güçlenmiş artık daha çok hareket edip sudaki oksijeni arttıracaktır. Bu hafta bebeğinizin derisi biraz daha belirecek ve cilt rengi matlaşacaktır.

16. Hafta Gebelik Dönemi İçin Tavsiyeler;

16. hafta gebelik döneminden itibaren anne adayı bebeği ile iletişim kurmalı ve sürekli onunla konuşmalıdır. Bebeğinizle sohbet ederek onunla iletişim halinde olmanız uzmanlar tarafından da yapılmasının gerekli görüldüğü bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre bebeği ile konuşan, iletişim kuran annenin bebeğiyle, konuşmayan ve gönül olarak iletişim kurmayan anne adayının bebeği arasında farklılıklar olduğu bariz  olarak görülmüş ve ispatlanmıştır. Bu durum bebeğinizin erken sürede konuşmasından çevresi ile iletişim kurmasına kadar bütün evreler anne karnındaki iletişimle belirlenir.

24 Kasım 2020 

Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?