Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanır

Bebeklerde ek gıdaya ne zaman geçilir ve ek gıda konusunda bilmek istediğiniz herşey bu yazımızda. Bebeklerde ek gıda tablosu ne zaman ne verilir ne verilmez. Bebeğiniz ek gıdaya hazırmı ek gıda olarak ne verebilirsiniz hepsi bu yazımızda

Dünyaya geldiği andan itibaren, bir bebeğin, büyüyüp gelişmesi için ihtiyacı olan bütün besin maddeleri, anne sütünde bulunmaktadır. Bu nedenle, altıncı aya kadar, hiçbir ek besine gerek duyulmadan, sadece anne sütüyle beslenmesi, bebek için yeterlidir. Ancak, bu dönem içinde, anne sütü yetersiz geliyorsa, bebek, aylık gelişimlerini gösteremiyorsa, kilo alımı normalin altındaysa, uzman bir doktorun önereceği, anne sütüne en yakın değerde bir mamaya başlanabilir.

Bebeklerde ek gıdaya ne zaman başlanır konusunda, uzmanların ortak görüşü altıncı aydır. Bu aydan itibaren, ek gıda, anne sütüne ek olarak verilmeye başlanmalı, yavaş yavaş günlük öğünler halinde geliştirilmelidir. Ancak, ek gıdaya geçilse bile, anne sütü tamamen kesilmemeli, mutlaka öğün aralarında emzirmeye devam edilmelidir.   

Ek Gıdalara Nasıl Başlanmalıdır?

Bebeklerde ek gıdaya başlarken, öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta, ilk seferinde çok az miktarda verilmesidir. Genellikle, ilk ek gıda olarak yoğurt, muhallebi ve meyve püreleri önerilmektedir. Örneğin, anne, altıncı ayına gelmiş bebeğine, ek gıda olarak yoğurt vermeyi düşünüyorsa, ilk gün sadece bir çay kaşığı, ikinci gün 2 -3 çay kaşığı olarak vermelidir. Daha sonraki günler, bunu, bir kahve fincanına çıkararak, günün bir öğününü yoğurttan oluşturabilir.

Ek gıdalara başlarken dikkat edilecek bir başka nokta da, birkaç ek gıdaya aynı anda başlanmamasıdır. Örneğin, ilk hafta yoğurt, ikinci hafta meyve püresi, üçüncü hafta ise muhallebiye geçilebilir. Bebek, o döneme kadar, sadece anne sütüne alışkın olduğu için, yeni gıdalara, hem alışması, hem de sindirmesi zor olabilir.

Bebeğe verilecek ek gıdaların, her öğünde taze olarak hazırlanması, mümkün olduğu kadar doğal tatlarıyla verilmesi, şeker, bal gibi tatlandırıcılar yerine az miktarda pekmezle tatlandırılması ve özellikle ilk bir yıl içinde, inek sütüne başlanmaması da, ek gıdalara geçişte annelerin bilmeleri gereken önemli konulardır.

Bebeklerde Ek Gıdalar Nasıl Hazırlanır?

_ Yoğurt: Kalsiyum bakımından en zengin besin maddesi olan yoğurt, bebeklerin kemik ve diş gelişimi için de çok yararlıdır. Bu özelliğinden dolayı, ek gıdaların başında gelen yoğurt, her gün, az miktarda taze olarak mayalandırılmalıdır.

_ Meyve Püreleri: Bebeklerin damak tadına en uygun ek besin, meyve püresi olacaktır. En uygun meyveler, elma, kayısı ve şeftalidir. Meyveler güzelce yıkanıp cam rendeden geçirilir ve iyice ezilir. Farklı lezzetler elde etmek için, bir çay kaşığı pekmez ya da bir miktar yoğurt eklenebilir.

_ Muhallebi: Bir bardak suya 2-3 tatlı kaşığı pirinç unu ya da yulaf unu eklenir. Karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başladığında, bir tatlı kaşığı pekmez ya da reçelle tatlandırılır. Bebeklere, özellikle gece öğünü olarak verildiğinde, rahat bir uyku uyumasını sağlayacaktır.

8 Aralık 2020 

Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?