Bebeklerde Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık Belirtileri Nelerdir, Bebeklerde ve çocuklarda kızamık nasıl anlaşılır ve nasıl tedavi edilir. Ne yapmak gerekir ne yapmamak gerekir. Kızamık bulaşıcımıdır, kızamıktan kurtulmak mümkünmüdür tüm sorularınızın cevaplarını sitemizden bulabilirsiniz.

Kızamık, az gelişmiş ülkelerde, en fazla çocuk ölümlerine neden olan, bulaşıcı bir hastalıktır. Morbilli adı verilen bir virüsün neden olduğu kızamık en çok 6 aydan büyük çocuklarda ve nadiren de yetişkinlerde görülür. Solunum ve temas yoluyla bulaşan hastalık, bazı durumlarda, boğaz ve kulak enfeksiyonu gibi hastalıkların da oluşmasına yol açabilir.

Kızamık Nasıl Oluşur?

Kızamık, hastalığa neden olan virüsün vücuda girmesiyle ortaya çıkar. Virüsün vücuda yerleşmesi ve yayılması 10 gün sürer. Bu süre kızamık hastalığının kuluçka dönemidir ve bu dönemde belirtiler yok denecek kadar azdır. Bu nedenle, hastalığın bulaşma olasılığı, bu süre içinde oldukça fazladır. Bu dönem sonunda belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

Ancak bulaşıcı etkisi bu dönemde artık azalmıştır. Özellikle, hamilelerde ve bebeklerde tehlikeli bir hastalık olan kızamık, son yıllarda geliştirilen aşı uygulamasıyla, engellenebilmekte ya da daha hafif bir şekilde geçirilmektedir.

Bebeklerde Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kuluçka dönemi olan 10 gün süresince belirti göstermeyen, bulaşıcı etkisi yüksek olan kızamık, 12 – 15 gün arasında gözle görünür bulgularla ortaya çıkar. Özellikle bebeklerde görülen kızamık hastalığının en belirgin belirtileri şunlardır:
1. Ateş yükselmesi: Kızamık hastalığının bebeklerde görülen ilk belirtisi ateşin yükselmesidir. Ancak bu problem tek başına tanı koyulması için yeterli değildir. Diğer bulgulara da bakılarak teşhis koyulur.
2. Kuru ve inatçı öksürük: Hastayı oldukça rahatsız eden inatçı öksürük, soğuk algınlığını da beraberinde getirir.
3. Ağız içinde oluşan beyaz lekeler: Kızamık teşhisinde en önemli belirti, ağız içinde meydana gelen küçük beyaz lekelerdir.
4. İştahsızlık, huysuzluk, halsizlik: Hastanın iştahı azalmıştır. Halsizdir, sürekli uyumak ister.
5. Gözlerde kızarma ve yaşarma.
6. Vücutta kırmızı lekelerin oluşması: Kızamık teşhisinin koyulmasında en belirgin özellik, önce yüzde ve boyunda başlayıp 2 -3 gün içinde tüm vücuda yayılan küçük kırmızı lekelerdir. Ateşin yükselmesiyle birlikte, kırmızı döküntüler oluşmaya başlar. Ortası kırmızı, çevresi beyaz olan lekeler, bir süre sonra yayılmaya ve kabarmaya başlar. Bu döküntüler ve hastalık sürecinde oluşan diğer belirtiler, kızamık tanısının koyulmasında etkilidir.

Kızamık Nasıl Tedavi Edilir?

Kızamık, belirli bir tedavisi olmayan kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Döküntülerin ortaya çıkmasından birkaç gün sonra hasta rahatlamaya başlar. Lekeler bu süre içinde solmaya ve yok olmaya başlamıştır. Bir süre sonra kendiliğinden kaybolur ve iz bırakmaz.

Ancak, bulaşıcı bir hastalık olduğu için, hastanın, sağlıklı kişilerle ve özellikle çocuklarla temas kurmamasına özen gösterilmelidir. Hastalığın önlenmesi ya da hafif geçirilmesi için, bebeklere mutlaka kızamık aşısı uygulanmalıdır.

8 Aralık 2020 

Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?