Varis Neden Olur, Varise Ne İyi Gelir

Varis, genellikle bayanlarda görülen, bacakların arka kısımlarındaki damarların şişerek, mavi- mor bir renk almasıyla kendini belli eden bir sağlık sorunudur. Halk arasında, damar genişlemesi olarak bilinen varis, günün büyük bir kısmını ayakta geçirenlerde, aşırı kilolu kişilerde ve hamilelerde daha çok görülür.

Varis Neden Olur?

Bilindiği gibi, dolaşım sisteminde, atardamarlar, kanı kalpten alarak diğer organlara ulaştırmakla, toplardamarlar ise, doku ve organlardaki kanı, tekrar kalbe taşımakla görevlidir. Vücudun alt bölümlerindeki kanın, kalbe ulaşması için, toplardamarlar içinde kapakçıklardan oluşan bir sistem vardır. Bu kapakçıklar düzgün çalışmadığında, kanın yukarı doğru, yani kalp yönüne akışı sağlanamaz. Bu şekilde, kalbe gönderilemeyen kan, damar içinde basınç oluşturur, damarın şişmesine ve genişlemesine neden olur. Sonuç olarak, damarlar dışarıdan görünebilir hale gelir ve varis denilen durum ortaya çıkar.

Varis Belirtiler Nelerdir?

Varis probleminin en önemli belirtisi, bacakların arka kısmında bulunan damarların şişmesi ve morarmasıdır. Bunun yanında, uzun süre ayakta kalındığında ağrılar ortaya çıkar. Bacaklarda kaşıntı ve geceleri kramplar görülür. Varis sorununun daha ilerlemiş dönemlerinde ise, ayak bileğinde morarma ve yaralanmalar oluşur.

Varis Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Bu yazımızda; varis nedir, varis nedenleri, varis nasıl olur, varis tedavi yöntemleri, varis tedavisi, köpüklü varis tedavisi, varis nasıl oluşur, varis belirtileri nelerdir, varis hastalığı, bacakta varis, kollarda varis, bacak varisleri, varis nasıl geçer, varis olanların dikkat etmesi gerekenler gibi konuları ele aldık.

Uzmanlar, varisin korkulduğu kadar tehlikeli bir sorun olmadığını belirtmekle birlikte, sebep olduğu rahatsızlıkları hafifletmek için bazı önerilerde bulunuyorlar:

  1. Fazla sıcak suyla banyo yapmamak: Sıcaklık, damarların genişlemesine neden olduğu için, varis hastalarının sıcak temasından uzak durmaları gereklidir.
  2. Fazla kilolardan kurtulmak,
  3. Yüksek topuklu ayakkabı giymemek,
  4. Oturarak veya ayakta yapılan işler arasında, birkaç adım da olsa yürüyüş yapmak,
  5. Akşamları eve gelindiğinde, sırt üstü uzanıp, ayakları yüksek bir yastığın üzerine koyarak dinlendirmek,
  6. Bacak arkalarına, soğuk kompresler uygulamak, gibi yöntemler, varisten kaynaklanan ağrıları ve krampları azaltmaya yardımcı olacaktır.

Köpüklü Varis Tedavisi

Köpükle ile tedavi yöntemi cilt yüzeyindeki kılcal ve ince damarlara uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bir ilaç iğne ucu yardımı ile ince damarlara sıkılır ve varislerin görünümü daha aza indirgenir estetik açıdan daha iyi bir görünüm elde edilmiş olur.

24 Şubat 2020 

Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?