30. Hafta Gebelik Dönemi
Sayfa İçeriği
Gebelikte otuzuncu hafta, hamilelik süresinin giderek azaldığı, doğuma son 10 haftanın kaldığı haftadır. Siz heyecanla doğumu beklerken, bebeğiniz hızla büyümeye devam eder.
Gebelikte otuzuncu hafta; sizde yaşanan değişimler;
Siz anne adaylarının diğer haftalarda olduğu gibi bu haftalarda da ağrılı günleri devam eder. Göğüs ve midede çok fazla yanma hissedersiniz. Bu yanmanın nedeni rahat ve kolay bir doğum olması için pelvik kaslarının çalışmasını sağlayan hormonların, yemek borusunu mideden ayıran kaslardan oluşmasıdır. Yeme içme işlemi yapıldığında bunlar mideden göğüs ve boğaza doğru çıkar. Bu haftalarda uyku problemi yaşarsınız. Büyümeye devam eden rahmin etkisiyle, karın da büyümeye devam eder. Bu da hem uykunuzu hem de hareketlerinizi kısıtlar. Baş dönmeleriniz halen devam edebilir. Rahmin kalın bağırsağa yaptığı basınçtan dolayı, kabızlık sorununuz artabilir. Rahim büyüdükçe daha fazla yer kaplar ve idrar torbanızda idrar biriktirmenize engel olur. Sonuç olarak çok fazla idrara da çıkabilirsiniz. Dudakta ve vücudun belli yerlerinde çatlaklar oluşabilir. Gebelikte otuzuncu hafta dönemi ile almış oldunuz kilo, artış gösterir ve toplam aldığınız kilo 11,5 – 16 kg arası olmalıdır. Aşrı kilo almamaya özen gösteriniz.
Gebelikte otuzuncu hafta; bebekte yaşanan değişimler;
Bebeğin boyu yaklaşık 38 cm, kilosu da 1350 grama ulaşmıştır. Görme duyuları gelişmeye başlar, ancak daha tam keskinleşmemiştir. Beyinsel gelişimlerini tamamlamaya başlarlar. Lanugo denilen ve bebeğinizin ısısını ayarlamaya yarayan küçük tüyler dökülmeye başlar. Vücut ısılarını kendi ayarlar. Bebek çevresini duymaya ve algılamaya başlar. Tepki verir. Işığa ve sese karşı da duyarlıdır. Gebelikte otuzuncu hafta döneminde, bebeğinizden hıçkırık yapma hareketi gibi bir hareket hissedebilirsiniz; bu bebeğin dış ortama alışmak için yaptığı nefes alma alıştırmalarıdır.
Gebelikte otuzuncu hafta önerileri;
Bebeğinizle sık sık konuşmalısınız. Masallar anlatıp, şarkılar dinletebilirsiniz. Karnınıza masaj yapıp, bebeğinizle iletişime geçebilirsiniz. Beslenmenize dikkat etmeli, aşrı karbonhidrattan kaçınmalısınız. Bol bol su ve posalı yiyecekler tüketmelisiniz. Sakinleştirici ve uyku haplarından uzak durmalısınız. Gebelikte otuzuncu hafta döneminde bebek ışığa ve sese duyarlı olduğu için az ışıkta uyumalı ve cep telefonunu daha az kullanmalısınız. Sorunsuz bir doğum için doktor kontrollerini aksatmadan gitmeli ve gitmeden önce yaşadıklarınızı, problemlerinizi unutmamınız açısından not etmelisiniz