32. Hafta Gebelik Dönemi
Sayfa İçeriği
32. Hafta gebelik dönemine gelindiğinde son iki aya girilmiş olunur. Amniyotik sıvı en yüksek seviyeye ulaşmasına rağmen bebeğin büyümüş olması, hareket alanının daralmasına sebep olur. Bebek eskiye göre daha az hareketli, fakat daha güçlü olur.
32. Hafta gebelik dönemi; annede yaşanan değişiklikler;
Anne adayının ve gün geçtikçe büyüyen bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için kan basıncı, hamileliğin başından bu döneme kadar yüzde 40-50 oranında artar. Bunun sonucunda mide yanması ve nefes kesilmesi gibi şikayetler görülebilir. Bu rahatsızlık olduğu durumda engellemek için normalden daha az yemek yenilebilir ve destekli yastıkla uyunulabilir. 32. Hafta gebelik döneminde sırt ağrıları da olabilir. Eğer daha önceden sırt ağrısı şikayeti yoksa doktora gidilmelidir. Çünkü bu erken doğumun habercisi olabilir. 32. hafta itibariyle anne adayının 11 kilo almış olması beklenir. Doğum tarihine kadar da 2-4 kilo daha alınılabilir. Normal ölçülere sahip bir kadın, gebelik döneminde 11-15 kilo alır. Eğer kilolu ise 6-11 kilo; eğer çok zayıfsa 12-18 kilo alması gerekir.
32. Hafta gebelik dönemi; bebekte yaşanan değişiklikler;
Bebeğin boyu bu dönemde 42-45 cm, ağırlığı ise 1500-1700 gramdır. Bebek aldığı kilonun büyük bir kısmını son haftalarda alır. 32. Hafta gebelik dönemine kadar alınan kilolar anne adayına aittir, bundan sonraki dönemde ise kiloların çoğu bebek tarafından alınır. 32. haftada bebeğin beyinsel ve sinirsel yapıları gelişir. Enfeksiyonlara karşı az da olsa bağışıklık sistemi oluşur. Bu dönemde bebeğin ayak ve el tırnakları, kafasında da saçı vardır.
32. Hafta gebelik dönemi önerileri;
- Hamileliğin 32. haftasında bebeğin zihinsel ve sinirsel yapıları gelişir. Bu yüzden süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı bitkiler gibi kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmelidir.
- Yemekler az ama sık sık yenilmeli ve tek çeşit yerine, çeşitli yemekler yenilmelidir.
- Bebek için gün içinde yaklaşık olarak 250-350 kalori almalıdır.
- Bol miktarda su içilmelidir.
- Taze balık ürünleri, fındık, tereyağı ve havuç gibi ürünler yenmelidir. Bu ürünler göz ve beyin sağlığı için gereklidir.
- Gebeliğin bu dönemlerinde uzun yolculuklar, erken doğum ağrılarına sebep olduğu için önerilmez.
- Hamilelik ilerledikçe hareket etmek daha zor hale gelebilir, bu durumda hareketsiz kalmak yerine ufak egzersizler ve düzenli spor yapmak, bebek ve doğum için çok önemlidir.