33. Hafta Gebelik Dönemi
Sayfa İçeriği
Bu dönemde yalancı doğum ağrılarınızda artışlar olur. Karnınızın büyümesi gözlenir .Gece uykularınız artık düzene girmiştir. Gebelikte 33. Hafta döneminde ellerinizde, ayaklarınızda ve vücudunuzun belirli yerlerinde uyuşmalar yaşayacaksınız. Ayaklarınız bu dönemde şişebilir. Bebeğiniz, karnınızda tüm gelişimini tamamlamıştır. Alanı eskiye göre daralır. Bebeğin hareketleri dolayısıyla, tekrarlayan kasılmalarınız olur.
Gebelikte 33.hafta ; sizde yaşanan değişimler;
Anne adaylarının kalp hızı, gebelikten öncekine göre daha hızlıdır. Büyüyen bebeğinizin karnınızdaki büyük damarlara baskısı sonucu varisler ve spider venler denilen pembe renkli hormonidler gözlenir. Kan akışındaki artış nedeniyle sabahları gözlerinizde şişlikler oluşur. Gebelik hormonu olan progesterondaki artış ile solunum hızınız artar. Gebelikte 33. Hafta döneminde hormonal nedenlerle süt bezlerindeki artış ile göğüslerde büyümeler olur. Rahim kaslarınız yalancı doğum ağrılarını hissetmenize neden olur. Uterusun idrar yollarına ve kesesine olan baskısı ile sık idrar kaçırabilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyonuna karşı dikkat etmeniz gerekir. Karın derinizde, kalçalarınızda, üst kol ve bacaklarınızda çatlaklar oluşur. Pembe renkli kalın çizgiler, gebeliğinizden dolayı artan kortisol hormonunun derideki elastik lifleri zayıflatması sonucu oluşur.
Gebelikte 33.hafta ; bebekteki değişimler;
Bebeğinizin boyu 48 cm, ağırlığı 1900 civarına ulaşmıştır. Hızla kilo alan bebeğinizin karnınızdaki yeri daraldığından uyuyarak zamanını geçirir. İskelet yapısı oluşur ve kemikleri sertleşir. Doğum kanalından geçişi sağlayan kafa tasındaki kemikler kaynaşmamıştır. Gebelikte 33. Hafta döneminde bebeğiniz, tam olarak akciğer solunumunu tamamlamamıştır. Karnınızda diz ve dirsekleri bükülmüş, kol ve bacakları vücudun önünde çarpraz pozisyonunu almıştır. Bebeğiniz hissedebilir, ışığa duyarlıdır ve bazı şeyleri duyabilir. Göz bebekleri zaman zaman büyür ve küçülür.
Gebelikte 33.hafta önerileri;
*Anne folik asit ve vitamin dışında ilaç kullanmamalıdır. Ağrı kesiciler kullanırsanız bebeğinizde ciddi hasarlar oluşabilir.
*Kalp rahatsızlıkları sebebiyle doktor kontrolünde düşük dozda aspirin kullanabilirsiniz.
*Elde ,yüzde şişme şiddetli ağrılarınız, şişmelerinizin artması, karın ağrılarınz, bulantı ve kusma durumlarınızda direk doktorunuza başvurmalısınız.
*Eğer gözlük ve lens kullanıyorsanız gözlerinizde sıvı tutulması nedeniyle şekil değişikliğine uğrar. Gözlüklerinizi ve lensinizi değiştirmeniz gerekir.
*Uykusuz kalmamanız vücudunuzu dinlendirmeniz gereklidir. Sabah , öğlen, akşam saatlerinde kafeinli içecekler tüketmemelisiniz.
*Doğuma az kaldığı için yürürken dengenize dikkat etmelisiz.