4.Hafta Gebelik

4. hafta gebelik döneminde bebeğiniz, şimdiden kafası, ağzı, temel olarak beyni ve kalbi olan küçük bir varlık olarak gözükmektedir. Bu haftada bebeğinizin haşhaş tohumu boyutunda ve yaklaşık 1 mm’dir. Hücreler, bebeğinizin bu haftanın sonunda plesenta gelişince besin ve oksijen alımını sağlayabilsin diye, annenin vücudundan rahime doğru kanın süzülmesi için boşluklar açar. Bu hafta minik bebeğiniz rahminizde ve plesantada büyümeye başlar. Artık kalbiniz eskisine göre çok daha hızlı atıyor. Kan hacminizin bu fazladan atışlara yetişinceye kadar, birkaç hafta daha geçmesi gerekir. Bu yüzden çoğu zaman yorgun ve bitkin hissedeceksiniz. Göğsünüze fazladan kan gelmesiyle göğüs uçlarında hassasiyet meydana gelebilir. Bir diğer hamilelik belirtisi ise rahim ağzının yumuşaması ve buradan gelen sıvının renginin değişmesidir.

4. hafta gebelik döneminde, annenin beslenme düzeni

4. hafta gebelik döneminde kilo almanız çok normal bir durumdur. Hem kendinizi hem de bebeğinizi beslemiş olursunuz.  Annelerin gebelik süreci boyunca enerji ihtiyacı olmaktadır. Ayrıca vitamin ve mineral ihtiyacı da daha fazla artmaktadır. Bebeğin kilo alması tamamen annenin sağlıklı beslenmesine göre şekillenir. Anne bu süreçte iyi beslenemez ise gebeliğin kötü sonuçlanması bile söz konusu olabilir. Gebelik dönemin mutlaka alınması gereken vitamin folik asittir. Folik asitin gebelik döneminde sağladığı faydalar, araştırmalarla belirlenmiş olan tek vitamindir. Bu vitaminin gebe kalmadan alınmaya başlanması önerilmektedir.

4. hafta gebelik döneminde, anne vücudundaki değişimler

4. hafta gebelik döneminde artık kendinizi birazcık da olsa hamile şeklinde hissetmeye başlıyor  gibi olabilirsiniz. Adet döneminiz gecikmiştir ve kendinizi, pek çok anne adayı gibi yorgun hissetmeye başlarsınız. Vücudunuzun yeni bir yaşam için çalışmasını göz önünde bulundurduğunuz da, bu şaşılacak bir durum değildir. Kilo alma da söz konusu olacaktır.

4. hafta gebelik döneminde bebekteki değişimler;

Bebeğiniz 4. Hafta gebelik döneminde, artık iyice belirginleşmeye başlar. Bebeğinizin omurga ve diğer kemik dokuları gelişir. Bebeğinizin kalbi artık düzgün ritimle atmaya başlar ve Ultrasyon’da, belirgin bir şekilde duyulabilir. Bebeğinizin göz ve kulak yapıları da değişmekte ve gelişmektedir. Ayrıca kol ve bacak çıkıntıları da belirgin hale gelir.

4. hafta gebelik döneminde tavsiyeler;

Hamile kaldıktan sonra sigarayı bırakmanız oldukça önemlidir. Gebelik sürece boyunca sigara içen kişilerden uzak durmanız gerekir. Gebelikte sigara kullanımı bebeğinize büyük zararlar verebilir, bu yüzden sigarayı hemen bırakmanız önerilir. Ayrıca uyku ve beslenme düzeninize de özen göstermeniz gerekir.

21 Kasım 2019 

Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?