12. Hafta Gebelik Dönemi

12. hafta gebelik artık, 3. ayınızın son haftasıdır. Artık bebeğinizin daha çok büyüdüğünü hissedebileceksiniz. Onun karnınızın içindeki küçük hareketlerini fark edebileceksiniz. Hamilelik çok uzun bir süreç gibi görünebilir. Ama korkmayın bu süre göz açıp kapayıncaya kadar geçecektir.

12. Hafta Gebelik Dönemi; Annedeki değişimler.

Artık mesaneniz üzerindeki baskı ortadan kalkacaktır. Çünkü rahiminiz, 12. Hafta gebelik döneminde rahim ve genital organın bulunduğu kemik çatınızdan yukarı doğru çıkmıştır. Bu haftadan itibaren mide bulantılarınızda azalmalar olacaktır. Baş ağrılarınızda ki artış bu haftada da devam edecektir. Çünkü hormonlarınız hala artmakta ve vücudunuz bu yeni düzene alışmaya çalışmaktadır. Cildinizde lekelenmeler görülebilir.

12. Hafta Gebelik Dönemi; Bebekteki Değişimler:

Artık bebeğinizin parmakları birbirinden ayrılmıştır. Popo ve baş boyu 6,1 santimetreye, kilosu 14 grama ulaşan bebeğinizin ağırlığı boylarına göre daha çabuk gelişir. Artık bebeğinizin bütün organları şekillenmiştir. Bebeğinizin bütün organları çalışır durumdadır, ancak bebeğiniz doğana kadar organları gelişimini sürdürecektir. Bebeğinizin oluşan organları 12. Hafta gebelik döneminden itibaren her gün büyümeye devam edecektir. Önceki hafta başlayan tırnak gelişimi bu haftada devam etmektedir. Bebeğiniz oldukça hareketlidir ve sık sık ağız açıp kapama hareketleri yapmaktadır. Bu hafta bebeğinizin pankreas ve troid gelişimini tamamlamış, artık insülin salgılamaya başlamıştır.  Sinir sistemi güçlenmekte ve gelişmektedir. Bu haftada bebeğiniz adeta çene egzersizi yapmaktadır. Çenesini sürekli açıp kapatmaktadır.

12. Hafta Gebelik Dönemi İçin Öneriler:

  • Günde 6 öğün yemek yiyin. Öğünlerinizi az yiyin ve sık yiyin.
  • Yediğiniz yemekleri yavaş yiyin, çok çiğneyin.
  • Baharatlı, şekerli ve yağlı besinlerden uzak durun
  • Yatağınıza girmeden önce yemek yememeğe özen gösterin.
  • Yastığınızı yükseltin, bu sayede mide ekşimelerinizi ortadan kaldırmış olacaksınız.
  • Cilt lekelenmelerini önlemek için doktorunuza danışarak güneş kremi kullanabilirsiniz.
  • Su tüketimi de her haftada olduğu gibi bu haftada dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • İkili tarama testini yaptırmayı ihmal etmeyin.
  • Doktor kontrolüne gittiğinizde, doktorunuzun bebeğinizin sağlığı ile ilgili açıklama yapmasını isteyin. Bu aylarda gelişen teknoloji ile bebeğinizin sağlık konusunda sorun yaşayıp yaşamadığını doktorlar görebilmektedir.
  • Ani geren kramplarınız için doktorunuza mutlaka danışın.

24 Kasım 2020 

Görüşlerinizi Belirtmek İster misiniz?